Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σύμβολα Μέρος 2 (στη ζωή σου)

Η συνέχεια της βαθιάς φιλοσοφικής Συζήτησης. (Δεν θα επιθυμούσα να επικαλεστώ τον όρο μονόλογο, μιας και θαρρώ πως σε έχω συμπαρασύρει όμορφε αναγνώστη)

Πάω σε κάτι κοριτσίστικο για λόγους μάρκετινγκ :P , το σύμβολο της καρδιάς♥.
Ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε έχει ξεκάθαρη σημασία αφού παραπέμπει σε αυτή καθ' αυτή την καρδιά, στην αγάπη, τον έρωτα, το πάθος, την τρυφερότητα κ.α.
Χρησιμοποιείται όμως ευρέως. Δεν είμαι σίγουρη λοιπόν αν πρόκειται για ένα σύμβολο ή απλά μια εικόνα και δεν νομίζω πως Κρύβει κάποιο νόημα τη στιγμή που όλοι πάνω κάτω γνωρίζουν τι πρεσβεύει. 


Τώρα παίροντας στοχαστικό ύφος και ξύνοντας επιδεικτικά το πηγούνι μου αγναντεύοντας εντομεταξύ το άπειρο συλλογίζομαι πως το αλφάβητο αποτελείται από σύμβολα· Οι νότες, οι λέξεις, αυτές εδώ οι αράδες απαρτίζονται από σύμβολα.

 Προχωρώντας πιο βαθειά όλα είναι σύμβολα. Η πόρτα, με την εικόνα που όλοι έχουμε μάθει συμβολίζει το αντικείμενο αυτό που διαχωρίζει δωμάτια, έχει πόμολο και τα γνωστά, δεν συμβολίζει όμως συγκεκριμένα το ορθογώνιο ξύλο. Όλα τα υλικά είναι λοιπόν σύμβολα, καθώς εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει πως το ορθογώνιο αυτό κατασκεύασμα θα καλείται και θα χρησιμοποιείται ως πόρτα, στο πλαίσιο του σπιτιού και της κοινωνίας.


Πηδάω απότομα σε συνειρμό της στιγμής. Η μανία των τελευταίων ημερών είναι η ενασχόλησή μου με ένα παιχνίδι στο κινητό στο οποίο πρέπει να αναγνωρίζεις τα logos (λογότυπα) γνωστών εταιρειών. Οι σχετικά καλές επιδόσεις μου παραδέχομαι πως με άφησαν έκπληκτη όχι τόσο από θέμα μνήμης, όσο από θέμα ευκολίας με την οποία ανέσυρα στη μνήμη σήματα που είχα δει ελάχιστες φορές στη ζωή μου. Ασυνείδητα αναγνώρισα το σύμβολο μεταφορικής εταιρείας της Γερμανίας, ενώ κατάλαβα την πλύση εγκεφάλου όταν πανεύκολα ξεχώρισα σύμβολα site, φαστφουντάδικων κ.α. τα οποία ήταν τεμαχισμένα και αλλοιωμένα, σκεφτόμενη παράλληλα "καλά, ποιος δεν το ξέρει αυτό"
Μπράβο στα παιδιά της διαφημιστικής καμπάνιας που εισέβαλαν στο σπιτικό και στο μυαλό μου.

Πίσω πάλι..



Επιτέλους, που καταλήγει όλη αυτή η διαδρομή! Το πεδίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Τα σύμβολα χρησιμοποιούνται για να ενώνουν και την ίδια στιγμή να αποκόβουν. 

Τα σύμβολα οργανώσεων ενώνουν τα μέλη μεταξύ τους και τα αποστασιοποιούν ταυτόχρονα από τους υπόλοιπους. 
Ο κύκλος του από κάτω post θα είναι κύκλος, αλλά και τροχός. 


Ο συμβολισμός επαφίεται στην πρακτικότητα και όχι σε δόλιους, διαφορετικούς σκοπούς.

Σύμβολα Μέρος1 -> (τι κρύβεται μέσα?)

Μετά από ένα κλασικό (πλέον) σεριάνισμα σε άδυτα μέρη της αναζήτησης google, δεν άντεξα να μην επισκεφθώ μια σελίδα με επεξηγήσεις συμβόλων.
Είχε αμέτρητα σύμβολα, γνωστά και άγνωστα, σε μια κατεβατή λίστα. Μερικά σίγουρα τα είχα ξαναδεί ενώ άλλα ήταν περίεργα αλλά και τελείως άκυρα.
Ομολογώ πως τα σύμβολα είναι αρκετά ενδιαφέροντα και έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ καλά μέσα τους μηνύματα. Αποτυπώνονται στη μνήμη και εξιτάρουν. Ωστόσο αναρωτήθηκα μήπως δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά την ικανοποίηση της ανάγκης του ανθρώπου να δημιουργεί μοναδικούς κώδικες επικοινωνίας και να ξεχωρίζει?

Ο κύκλος, θυμάμαι επεξηγούσε η λεζάντα, συμβολίζει την ενότητα και το σύνολο. Ένοιωσα όμως το νόημα την ενότητας που πρεσβεύει μόνο αφότου διάβασα τη σημασία του και έκανα τους συνοδευτικούς-αναπόφευκτους συνειρμούς. Πριν ήταν απλά ένας κύκλος.
Πιο περίπλοκα σύμβολα ναι μεν εντυπωσιάζουν, αλλά σπάνια μεταφέρουν το νόημά τους με την πρώτη ματιά. Δηλαδή το μυστικό είναι πολύ καλά καμουφλαρισμένο ή όντως το κυκλάκι υποδηλώνει το ενιαίο? Μήπως απλά το υπενθυμίζει και γλιτώνει χώρο από το να γράφονται οι λέξεις? Μήπως τίποτα από τα παραπάνω?

Η λατρεία των συμβόλων είναι μεγάλο θέμα. Πηγαίνουμε πίσω σε περιόδους μετά την εικονομαχία, όπου η λατρεία διαβαίνει στο πρωτότυπο και όχι σε αυτή καθαυτή την εικόνα, αλλά την έννοια-ουσία.

Ο κύκλος είναι και μηδέν και κουλούρι και τρύπα και ρόδα. Άρα ο άνθρωπος καθορίζει το σύμβολο και την έννοια που θα του προσδώσει. Για κάποιον το ολόκληρο είναι το μηδέν, για κάποιον το 1- για κάποιον ο κύκλος, για άλλον το τετράγωνο. Αφού λοιπόν υπάρχει τέτοια ευκολία και υποκειμενισμός καθορισμού των συμβόλων, δεν έχουν κάποιο νόημα αν για την ίδια έννοια υπάρχουν χιλιάδες σύμβολα.
Από την άλλη πλευρά βέβαια αποτελούν προσωπική έκφραση της κοσμοθεωρίας του καθενός, ίσως και διαφορετική οπτική του στο εκάστοτε θέμα. Η έννοια όμως είναι μία και αφού υπάρχουν πολλές ορθές απεικονίσεις και αναπαραστάσεις της, τότε πάλι πρακτικά καμία δεν είναι σωστή αφού δεν είναι ολοκληρωμένη και πλήρης.\\

Αν ο κύκλος είναι η ενότητα που τα περικλείει όλα, τότε σε ένα τετράγωνο επίπεδο, ο κύκλος δεν θα αγκάλιαζε όλο το χώρο, δηλαδή επανέρχομαι πως σύμβολο δεν είναι απόλυτο αντιπροσωπευτικό της φιλοσοφικής έννοιας, καθώς εξ ορισμού οι περισσότερες φιλοσοφικές έννοιες είναι αόριστες.




Που είναι η αλήθεια, ερωτώ? Είναι μία? Είναι πολλές? Είναι? 
Η Συνέχεια στο δεύτερο μέρος..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...